Započela druga faza provedbe programa „Učini pravu stvar za dječji osmijeh – podrška udomiteljskim obiteljima“

U lipnju je na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije započela provedba druge faze trogodišnjeg programa “Učini pravu stvar za dječji osmijeh – podrška udomiteljskim obiteljima”.
Nastavak je to i proširenje programa koji se pod istim nazivom na području Osijeka provodi već nekoliko godina i bilježi odlične rezultate, na zadovoljstvo svih uključenih dionika.
Program je i ove godine odobren u okviru Poziva za prijavu projekata i programa udruga usmjerenih podršci obitelji i promicanju i zaštiti prava djece za 2019. godinu, njegovu provedbu financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodi ga Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Vinkovci i Centrom za socijalnu skrb Virovitica. Suradnjom s novim partnerima, aktivnosti ovog programa proširit ćemo izvan dosadašnjih okvira te će se iste provoditi na području Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije.
Opći cilj programa je unaprijediti i zaštititi prava djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi promicanjem udomiteljstva i pružanjem podrške udomiteljskim obiteljima na području Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije, kroz jačanje suradnje organizacija civilnog društva i državnih ustanova, razvijanje i osiguravanje kontinuirane pomoći i podrške udomiteljskim obiteljima, unaprjeđenje znanja i vještina stručnjaka koji rade s udomiteljskim obiteljima te informiranje i senzibiliziranje javnosti o prednostima i dobrobitima ovakve vrste alternativnog smještaja za djecu i mlade.
Predviđeno trajanje programa je od 1. lipnja 2020. godine do 31. svibnja 2023. godine, a u navedenom razdoblju će se provoditi brojne aktivnosti usmjerene na pružanje izravne pomoći i podrške udomiteljskim obiteljima i djeci poput edukacija, radionica te psihosocijalne
pomoći i savjetovanja, ali i edukativne i promotivne aktivnosti poput javnih tribina, okruglih stolova, stručnih skupova i medijskih kampanja koje imaju za cilj informiranje stručnjaka i laika te promociju udomiteljstva kao jednog od najboljih oblika alternativne skrbi koje sustav djeci može ponuditi.

U program će kroz različite aktivnosti biti uključeno 30 udomiteljskih obitelji, 30 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i 150 stručnjaka koji se u svom radu susreću s udomiteljskim obiteljima i djecom u alternativnim oblicima skrbi s područja spomenute tri županije. Osim navedenih izravnih korisnika, u program će biti uključeni i volonteri, mediji i šira javnost.

Krajnji cilj svih ovih aktivnosti je pružiti sustavnu stručnu pomoć i podršku djeci i drugim članovima udomiteljskih obitelji te informirati i zainteresirati širu javnost za udomiteljstvo kako bi se broj udomiteljskih obitelji na našem području povećao, a kvaliteta njihovih života i odnosa unaprijedila.