Udomiteljstvo za djecu – Roditeljstvo na kvadrat

U tjednu obilježavanja Međunarodnog dana obitelji imamo potrebu osvrnuti se na obitelji koje su odlučile otvoriti vrata svojeg doma i srca djeci kojoj je potreban dom, ljubav, briga i razumijevanje – to su udomiteljske obitelji za djecu.

Kroz program pružanja podrške i potpore udomiteljskim obiteljima – Učini pravu stvar za dječji osmijeh* dobili smo priliku i čast razgovarati i surađivati s prekrasnim ljudima koji su odlučili svoj život posvetiti pružanju ljubavi i brige djeci koja su zanemarivana, zlostavljana i bez roditeljske brige.

Roditeljstvo u današnje vrijeme je puno izazova, a biti sve djetetu koje je u sustavu socijalne skrbi i traži uvjete za život, rast i razvoj, čini udomitelje roditeljima na kvadrat.

Na početku rada s udomiteljskim obiteljima pitali smo se koja im je bila motivacija da uopće preuzmu tako veliku ulogu i odgovornost u svojem životu. Odgovori su bili različiti, svaka udomiteljska obitelj je jedinstvena na svoj način i svaka je opisala svoj put bavljenja udomiteljstvom, no ono što im je svima zajedničko je odluka. Odluka da svoj nepresušan izvor ljubavi, strpljenja, volje i snage usmjere na djecu kojoj to treba.

Empatija, sposobnost razumijevanja tuđe patnje, boli i potreba te reagiranje na istu jedna je od glavnih osobina udomiteljskih obitelji.

Djeca koja dolaze u udomiteljsku obitelj ne dolaze tamo svojom voljom, prošla su u svom životu različita tragična i bolna iskustva. Teret koji nose na svojim malim leđima teži je nego što bi možda neki odrasli mogli podnijeti. Razumjeti njihova iskustva, osjećaje, ponašanja i potrebe je pravi izazov. Često se događa da dolaskom u drugu obitelj djeca na početku ne vjeruju u namjere koje udomitelji imaju i to mogu provjeravati na različite načine, od šutnje do svađe. Razumijevanje njihovog stanja, strpljenje i ljubav ključ su koji udomiteljske obitelji nose.

Kako je to biti udomitelj, kako su udomitelji postali udomitelji, koje su njihove snage i s kojim se izazovima susreću pitali smo udomitelje okupljene u Udruzi udomitelja Cibale za djecu i mladež Vukovarsko srijemske županije, koje u nastavku dijelimo s vama.

Kako i zašto ste postali udomitelji?

Put udomiteljstva je uvelike drugačiji od svih životnih puteva, jer je to put zrelosti, spoznaje bitnoga i prioriteta u životu. Svaki udomitelj jednostavno je osjetio potrebu da u svom životu može učiniti nešto korisno, nešto dobro na način da otvori vrata svoga doma malim, dobrim, nedužnim dušama. I upravo ta želja dovela nas je na put  koji se ne nameće, na put koji se ne traži,  lako ga je naći, ako si spreman u njega utrti sigurnost , ljubav i toplinu.

Upravo zato naši domovi se nalaze na tom putu da oni koji gaze po trnjem posutom siđu s njega te krenu onim koji će ga dovesti do naših širom otvorenih vrata, gdje će pronaći izgubljeno djetinjstvo. 

I tako i mi gazimo tim putem. Netko 19, 10, 8, 9 ili 3 godine.

Što je najljepše kod bavljenja udomiteljstvom?

Vrijeme u kojem živimo, vrijeme je društvenih mreža, vrijeme bez bliskosti i međusobnog razumijevanja. Vrijeme u udomiteljskim obiteljima teče drugačije, jer nama ne trebaju internet prijatelji, mi imamo male pridošle ukućane, koji sa sobom donose životnu priču. Tekstovi tih priča nisu lijepi, tužni su, žalosni su, to su tekstovi spuštena pogleda. Pitate nas što je najljepše, mi bi rekli kod pružanja udomiteljstva, najljepše je kad kroz neko vrijeme tekst priče poprima drugu notu, gdje nema mjesta tuzi i žalosti.

Vraćen osmjeh i siguran pogled u oči najbolje je kod pružanja udomiteljstva, jer znamo da smo djetetu vratili sigurnost i osjećaj važnosti, a samim time otvorili smo mogućnost za bolje sutra. 

Koje su vaše snage?

Obično u obitelji jedan član se vodi kao udomitelj. Mi držimo da su svi ukućani uključeni u proces prilagodbe i prihvaćanja djeteta u novom okruženju, zato kažemo da je naša snaga u vjeri i našoj obitelji. Čovjek je snažan koliko mu je obitelj snažna. Iznad svega snagu daje pružena ručica prije no što je mi pružimo, pozitivna ocjena u školi, san bez trzaja.

Koji je najveći izazov s kojim ste se susreli otkako se bavite udomiteljstvom i kako ste ga riješili?

Svaki novi susret, svaki novi tužni pogled izazov je.

Mi smo svi obiteljski ljudi i manje više prošli smo dosta toga kroz život. Naši životni izazovi su nemjerljivi, usudimo se reći i pomalo smiješni što smo sve zvali izazovima. U naše domove dolaze emotivno i duševno povrijeđena djeca. Doprijeti do tog djeteta, vratiti ga u normalan obiteljski život je uistinu životni izazov. Prihvatili smo udomiteljstvo, prihvatili smo se brinuti o djeci tako da niti jedan posebno ne želimo izdvojiti, jer je svaki za sebe jednako važan.

Jednom riječju udomiteljstvo je izazov života.

Tko i što vam pomaže?

U kvalitetnoj prilagodbi i prihvaćanju djeteta nas, kao nove obitelji kako smo već rekli najbitnija je obitelj. 

Kako udomitelji mogu jedni drugima biti podrška?

Uz obitelj najjača potpora je udomitelj udomitelju. Zašto? Jednostavno zato što se susrećemo s istom tugom, istom boli i istom žarkom željom da ustrajemo u pomoći pridošloj dječici. Mi kao udruga u svakom pogledu jedni drugima pomažemo i želimo da svi uspijemo u naumu, jer samo zato i postojimo.

Što bi poručili ljudima /obiteljima koje razmišljaju da postanu udomiteljska obitelj?

Jedina stvar koju bi poručili je otvorite srce, utrite put i otvorite širom vrata svoga doma, jer oni su tu, oni čekaju vaš osmijeh, vaš stisak ruke, vašu toplu čokoladu pred spavanje.

Oni, strpljivo čekaju na vas.

Ukoliko i vi možete i želite postati udomitelj obratite se najbližem Centru za socijalnu skrb, a dodatne informacije o udomiteljstvu za djecu možete potražiti i na našoj stranici.

Učinite pravu stvar za dječji osmijeh!