Stručni skup za stručnjake i udomitelje

U prostorima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u suradnji s Forumom za kvalitetno udomiteljstvo djece 28. studenog 2023. održana je konferencija, odnosno stručni skup za stručnjake koji rade s udomiteljskim obiteljima.

Povodom ove konferencije u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu  okupili su se stručnjaci iz Centra za pružanje u zajednici Klasje iz Osijeka, područnih ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad Osijek, Vukovar i Slavonski Brod. Osim navedenih sudionika, na stručnom skupu bili su prisutni i predstavnici Osječko-baranjske županije, Udruge udomitelja za djecu i mlade “Cibale” iz Vinkovaca te Udruge udomitelja Vukovarsko-srijemske županije “Zagrljaj” iz Vukovara.

Jedan od glavnih ciljeva skupa bio je promicanje udomiteljstva kao oblika skrbi o djeci, uz istovremeno osiguranje odgovarajućih prava i podrške udomiteljskim obiteljima. Sudionici su imali priliku razmijeniti iskustva, informacije i primjere dobre prakse, čime se stvara platforma za daljnje unapređenje sustava udomiteljstva.

Poseban naglasak stavljen je na osnivanje udruge udomitelja na području Osječko-baranjske županije. Ova inicijativa ima potencijal učvrstiti zajedništvo među udomiteljima te olakšati suradnju s relevantnim institucijama. Osim toga, raspravljalo se o ulozi udruge u podršci i zaštiti prava djece, istraživanju optimalnih uvjeta za odgoj i skrb te uvođenju najnovijih standarda u praksu udomiteljstva.

Djelatnici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu su na skupu predstavili svoj rad u području udomiteljstva i aktivnosti koje su provedene, ali i koje se tek planiraju provesti u sklopu projekta “Učini pravu stvar za dječji osmijeh – faza III” kojeg Centar za nestalu i zlostavljanu djecu provodi s Područnim uredom Osijek Hrvatskog zavoda za socijalni rad kao parnterima i koji je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Skup je predstavio priliku za uspostavljanje suradnje među različitim sudionicima, poticanje dijaloga između stručnjaka i udomitelja te doprinos zajedničkim naporima u poboljšanju kvalitete života djece koja su smještena u udomiteljskim obiteljima. Ovaj događaj zasigurno će imati pozitivan utjecaj na podizanje svijesti o važnosti udomiteljstva i pružanju podrške onima koji su posvećeni brizi o djeci u potrebi.