Zašto postati udomitelj?

Ako ste se ikada zapitali zašto se netko odluči postati udomitelj te što točno podrazumijeva pojam udomiteljstvo, nastavite čitati dalje, a možda se do kraja članka i sami odlučite postati nečiji heroj i pridružiti se zajednici udomitelja za koju znamo da broji nikada dovoljno članova.

Udomiteljstvo je privremeni oblik skrbi za djecu koja iz različitih razloga ne mogu trenutno živjeti u svojoj primarnoj obitelji. Često udomiteljstvo nazivamo pozivom jer udomitelj uistinu ne može biti svatko.

Udomiteljske obitelji ponekad se čine kao svemoćne obitelji koje rade od 0 do 24 sata, pružajući toplinu svog doma, ljubav i razumijevanje djeci bez primjerene roditeljske skrbi. Osobe koje se odluče postati udomitelji imaju ogromno razumijevanje za različita dječja ponašanja te potrebno strpljenje i snagu za usmjeravanje djeteta u njegovom rastu i razvoju.

Bez obzira na to što je udomiteljstvo privremeni oblik skrbi, mnogi udomitelji i nakon povratka djeteta u biološku obitelji ili odlaskom u posvojiteljsku obitelj, ostaju u kontaktu i razvijaju odnos za cijeli život, a u razgovoru s njima često čujemo da kao najveću nagradu koju dobiju za sav uloženi trud je djetetova zahvalnost i ljubav.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Vinkovci te Centrom za socijalnu skrb Virovitica, provodi trogodišnji program „Učini pravu stvar za dječji osmijeh – podrška udomiteljskim obiteljima“ (faza II), financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. U sklopu programa provodimo niz aktivnosti usmjerenih na pružanje podrške udomiteljskim obiteljima na području Virovitice, Vinkovaca i Osijeka, a u vidu organiziranja edukativnih radionica za udomiteljske obitelji, psihosocijalnih i kreativnih radionica za djecu u udomiteljskim obiteljima, kao i psihosocijalni savjetodavni rad koji provode stručni djelatnici nositelja programa – psiholozi.

Osim navedenih aktivnosti, usmjerenih na pomoć i podršku udomiteljskim obiteljima, provode se i aktivnosti usmjerene na informiranje javnosti o tome što je udomiteljstvo i zašto je ono bitno i potrebno.

Tijekom posljednjih 6 godina imali smo prilike upoznati prekrasne i tople udomitelje koji se odlikuju s iznimnom voljom i strpljivošću prilikom nošenja s izazovnim ponašanjima i poteškoćama, a koji su svoj životni put usmjerili na pružanje ljubavi, brige i sigurnosti djeci kojoj je to u tom trenutku najpotrebnije. Radeći s udomiteljskim obiteljima upoznali smo i djecu koja u sigurnom okruženju pokazuju ogromnu moć promjene, suradnje i rasta u prekrasne mlade osobe.

Udomitelj je taj koji ima moć učiniti dječji život ispunjenijim, boljim, sretnijim i sigurnijim.

Ako ste se pronašli u opisu udomitelja, imate krevet i radni stol viška, jedna udomiteljica bi rekla

– Vi ste udomitelj!

Raspitajte se već danas u najbližem Centru za socijalnu skrb kako postati udomitelj i postanite sigurna luka djetetu kojem je to u ovom trenutku najpotrebnije.

Odgovori