Poziv na okrugli stol – Učini pravu stvar za dječji osmijeh

Udomiteljstvo za djecu jedan je od najboljih alternativnih mogućih oblika skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Unatoč toj spoznaji, tijekom pandemije sve poteškoće koje su i ranije postojale postale su izraženije i složenije za rješavanje.

Izvješće pravobraniteljice za djecu u prethodnoj 2020. godini navodi između ostalog još manji broj udomiteljskih obitelji; povećan broj djece u institucijama; velik broj zahtjeva za smještajem djece u institucije; neravnomjerna teritorijalna zastupljenost udomiteljskih obitelji; nepostojanje profesionalnog udomiteljstva; nedostatak udomiteljskih obitelji u urbanim sredinama, osobito u velikim gradovima; nepostojanje specijaliziranih udomitelja dodatno educiranih za pružanje skrbi djeci s PUP-om, te djeci sa specifičnim tjelesnim ili mentalnim poteškoćama.

Važno je da svi relevantni dionici koji mogu utjecati na popularizaciju udomiteljstva ili pomoći pri rješavanju jedne od navedene poteškoće budu upoznati s ovim negativnim trendom te da zajedničkim naporima i međusektorskom suradnjom učine potrebne korake koji će omogućiti kvalitetnu promociju udomiteljstva za djecu, povećati kvalitetu udomiteljstva te pružiti relevantne informacije svim mogućim potencijalnim udomiteljima.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u sklopu trogodišnjeg programa “Učini pravu stvar za dječji osmijeh – podrška udomiteljskim obiteljima (faza II)” organizira okrugli stol na temu potreba i mogućnosti promicanja udomiteljstva u Vukovarsko – srijemskoj županiji.

Okrugli stol se održava 09.11.2021. u dvorani Poduzetničkog inkubatora u Vinkovcima s početkom u 10:30.

Maksimalan broj sudionika je 20. Okrugli stol će se održati u skladu sa epidemiološkim preporukama.

Molimo Vas da svoje sudjelovanje potvrdite najkasnije do 08.11.2021. ispunjavanjem obrasca na slijedećoj poveznici: https://forms.gle/RuqgSPCAUxJskMks9