Stručni skup “Udomiteljstvo – od izazova do rješenja”

25. svibnja 2023. godine u Virovitici je održan stručni skup pod nazivom “Udomiteljstvo – od izazova do rješenja”. Stručni skup organizirali su stručni suradnici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu zajedno s Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Područni ured Virovitica, ali u organizaciji i sudjelovanju pridružili su se i predstavnici Područnog ureda Slatina.

Stručni skup organizirao se s ciljem predstavljanja aktivnosti projekta Učini pravu stvar za dječji osmijeh – podrška udomiteljskim obiteljima (faza II). Teme razgovora bile su usmjerene na aktivnosti programa namijenjenih udomiteljskim obiteljima, razvoj vještina i znanja potrebnih za kvalitetan rad s udomiteljskim obiteljima te promociju udomiteljstva.

Na skupu su izložene aktivnosti projekta koje su do sada provedene, kao i ciljevi koje se provedbom projekta nastoje ostvariti. Stručni suradnici koji su sudjelovali u izlaganju na skupu predstavili su, između ostalog, Program pozitivnog roditeljstva, koji je s udomiteljskim obiteljima provodila stručna suradnica Centra za nestalu i zlostavljanu djecu – psihologinja Sanja Crnjak. Izazove u radu s udomiteljskim obiteljima iz perspektiva Zavoda predstavila je pravnica Ivana Hunjet.

Na skupu je spomenut i Nacionalni dan udomiteljstva koji se ove godine po prvi puta službeno obilježava 31. svibnja te je najavljeno održavanje Manifestacije “Za dječji osmijeh” na području Virovitice kako bi se prigodno obilježio taj važan dan za sve one koji se u svom radu susreću s udomiteljima i udomiteljskim obiteljima.